Lökéshullám-terápia

Cryoland Szombathely

Cryoland Szombathely

Zabkása extrákkal

2016. május 09. - Gekko Pub Szombathely

A nap első étkezésének - amellett, hogy fel kell töltsön energiával - tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Ugyan a zabkása megítélésével kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények, viszont számos pozitív élettani hatása miatt érdemes beiktatnunk az étrendünkbe.

A zab rengeteg fehérjét és értékes tápanyagot tartalmaz. Ásványi anyag tartalmában magasan vezet, hiszen ezekben a kis gabonaszemekben kalcium, kálium, vas, foszfor, cink és magnézium egyaránt megtalálható, ezzel hozzájárulva a napi energiaszükségletünkhöz. A benne lévő esszenciális zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Könnyen emészthető, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet biztosít. Egy pohár joghurtba 2 teáskanál zabpehely ideális tízórai, és ezzel már tettünk egy kis lépést az egészségünk megőrzéséhez. Ízesíthetjük mézzel, természetes édesítőszerrel, magvakkal és természetesen ha tavasz, friss idénygyümölcsökkel-zöldségekkel.

Próbáljátok ki és tegyetek egy kis lépést egészségetek megőrzéséért!

image_6.jpeg

Tíz nyomós érv, hogy miért is ajánljuk zabkásával indítani a napot:

1. Egy adag zabpehely mindössze 130 kalóriát tartalmaz, lassú felszívódásának köszönhetően hosszabb ideig érezhetjük jóllakottan magunkat, megszünteti az édesség utáni sóvárgást és a nassolási kényszert.

2. Sok rostot és fehérjét, de kevés zsírt tartalmaz
A zabpehely értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, kitűnő fehérjeforrás, és összetett szénhidrátokban és vasban is bővelkedik.

3. Stabilizálja a vércukorszintet
A zabkásában található elemi rostok és összetett szénhidrátok csak lassan, fokozatosan alakulnak át egyszerű cukrokká, ezáltal egyenletes szinten tartják a vércukorszintet. Ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

4. Segít csökkenteni a koleszterinszintet
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a zabpehelyben található oldható rost segít eltávolítani az LDL-t, vagy “rossz” koleszterinszintet, miközben jó hatással van a “jó” koleszterinszintre.

5. Gluténmentes
A zabpelyhet a gluténintoleraciában szenvedők is fogyaszthatják. Bár sokan mellőzik a búzamezők közelsége és a feldolgozás közbeni esetleges szennyeződések miatt, számos tanulmány bizonyította, hogy a zabból készült ételeket a lisztérzékenyek is gond nélkül fogyaszthatják.

6. Véd a szívbetegségek és a rák ellen
Alacsony zsírtartalmú étrenddel kombinálva a zabpehely rendszeres fogyasztása hozzájárul a szívbetegségek kialakulási esélyének csökkentéséhez. Sok más teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan a zab is tartalmaz ún. növényi lignanst, amely erősíti a szívet és az ereket, a kutatók úgy vélik, hogy hozzájárul a az emlő- és hormonfüggő rákbetegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez.

7. Antioxidáns hatású
A zabpehelyből készülő zabkása egyedülálló antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megkötni a szabadgyököket, hozzájárulnak az koleszterinszint szabályozásához és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyének csökkentéséhez.

8. Fokozza az immunválaszt
A vizsgálatok szerint a zabpehely béta-glükánt is tartalmaz, amely segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, így könnyebben felveszi a harcot a fertőzésekkel és baktériumokkal szemben.

9. Finom
A zabkása mellett az egyik legjobb érv, hogy nagyon finom. Mindegy, hogy kását készítesz belőle, hogy tejjel, növényi tejjel, gyümölcslével vagy joghurttal, kefírrel fogyasztod, nagyon finom és tápláló reggeli lesz belőle. De a zabpehelyliszből és a zabpehelyből süthetsz isteni süteményeket, kekszeket, sőt, még húsok panírozásához is használhatod.

10. Gyors és változatos reggeli készíthető belőle
Nagy előnye a zabkásának, hogy percek alatt elkészíthető. Én általában csak néhány percig főzöm, majd lezárom alatta a gázt és fedő alatt párolom tovább, amíg elkészülök a reggeli rutinnal és a napi turmix-szal. Közben ízesítem, tálkákba szedem és gazdagon megszórom friss gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel és olajos magokkal. Friss, finom, egészséges és meleg reggeli néhány perc alatt.


Kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cryoland-szombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr898699508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása